Tot ce trebuie să știi despre solarii: 

Înălțimea solarului, de ce e importantă?

Înălțimea solarului este importantă pentru că determină înălțimea până la care va crește planta. 

Cu cât o plantă este mai înaltă cu atât producția de legume vă fi mai eficientă și mai fructuoasă. La solariile profesionale înălțimea de la coamă (cel mai înalt punct al solarului)  ajunge chiar și la 4 metri. În general, piața de solarii “hobby” sau “family” este una mult sub standard, oferind de obicei solarii cu înălțimea de 2,8; 2,5; chiar și 2 metri în cele mai rele cazuri.

Principiul din spate este cel al pernei de aer cald—influențat de vremea de afară și de temperaturile ridicate din sezonul cald aerul ajunge la temperaturi nocive pentru plantă la partea de sus a solarului. O dată ce planta atinge linia imaginară a pernei de aer cald aceasta se arde la vârf și își oprește creșterea.

Lățimea solarului, de ce e importantă?

Lățimea solarului determină numărul de rânduri de plante ce se pot forma în solar și implicit influențează și aria de la baza solarului. Astfel, prețurile pachetelor concepute de noi variază în funcție de ce lățime și lungime alegeți dumneavoastră.

Lățimea solarului afectează și rezistența acestuia, tocmai de aceea începând cu 5 metri lățime e contraindicat să folosim țevi cu diametru mic sau cu grosimi mici pentru peretele țevii.

În trecut, cele mai multe comenzi au constat în pachete ce includeau lățimi de 4 și 5 metri, însă de anul acesta normalizam și opțiunile de 3 metri, precum și cele mai late de 6, 7, 8 până la chiar 10 metri pentru Gama Industrială. În general, o lățime mai mare presupune o manoperă complexă.

Lungimea solarului, de ce e importantă?

Lungimea influențează împreună cu lățimea prețul solarului.

Noi calculăm distanța dintre arcade să fie de câte 2 metri, considerând că generează raportul optim calitate preț. Fiind un sistem modular pot fi adăugate oricâte tronsoane de arcadă doriți dumneavoastră rezultând astfel lungimi foarte mari fară ca structura de rezistență să fie afectată.

De asemenea puteți opta să cumpărați separat arcade în cazul în care doriți să le puneți mai dese decât varianta standard de 2 metri.

Diametrul și grosimea pereților, de ce sunt importante?

Diametrul și grosimea materialului din care este făcută țeava sunt extrem de importante – dimensiunea lor determină rezistența solarului. 

Degeaba arată solarul frumos dacă e făcut cu țeavă de 0,7mm / 1,2mm grosimea peretelui. Tragem un semnal de alarmă în atenția dumneavoastră și vă rugăm să întrebați grosimea țevii înainte să vă achiziționați un solar – recomandat este ca țeava să fie de minimum 2mm grosime în carne pentru rezistență la intemperii și alți factori de mediu din România. De asemnea, diametrul țevii pentru aracadă trebuie să fie de minimum 3/4 țoli (2,7cm). 

La noi găsiți țeavă de la standardul minim până la opțiuni mai rezistente și de durată.

Țeava zincată și țeava neagră: care este diferența?

Țeava zincată este țeava neagră care a trecut printr-un tratament chimic conceput pentru a oferi o rezistență de lungă durată. În mod natural, fierul are tendința să se degradeze ca rezultat al acțiunii factorilor externi. În cazul metalului, principalul semn al degradării este rugina. Aceasta poate fi prezentă doar la suprafață în prima fază, iar ulterior procesul de ruginire poate ajunge să acapareze și esența fierului rezultând pierderea calităților materialului. 

Zincul este o componentă chimică cu proprietatea de a proteja metalul. Procesul este unul relativ simplu, țeava neagră este introdusă într-o baie de zinc ținut la o anumită temperatură (zincare termică). În urma acestei proceduri, zincul este absorbit de metal—acesta formează pe exteriorul cât și pe interiorul țevii un strat de protectie. Timpul de rezistență la factorii corozivi este de aproximativ 10 ani, iar în funcție de calitatea procesului, protecția poate să ajungă chiar și până la 20 de ani. Ulterior va apărea rugina.

La noi găsiți atât țeavă zincată cât și țeavă neagră.

Care sunt beneficiile țevii zincate?
 1. Creează un mediu mai sănătos pentru plantă, păstrând aerul curat și ferit de particulele de rugină care îi pot afecta creșterea sau rodul.
 2. Țeavă zincată are proprietatea de a păstra folia pe o perioadă mult mai lungă de timp datorită rezistenței sale la factorii corozivi. Particulele de rugină sunt cele care participă la degradarea foliei. 
 3. Țeava neagră va trebui vopsită pentru a-i crește durata de viață, fapt care va presupune un efort considerabil din partea clientului.
 4. În ceea ce privește țeava neagră, chiar dacă aceasta este vopsită, se încălzește mi mult decât o țeavă zincată, afectând astfel folia și scăzându-i durata de viață.
 5. Un aspect negativ este că zincul se sudează mai greu, aspect ce nu ne privește direct pentru că noi încercăm să evităm sudura încă din faza conceptuală – produsul nostru se montează cu autoforante, fără să necesite sudură.
Care sunt părțile componente solarului?
 1. Arcade – aspectul acestora diferă în funcție de lățime solarului și de gama pe care o alegeți.
 2. Contravântuiri (țevile care întăresc arcadele în interiorul solarului) – extrem de importante pentru rezistența solarului, tocmai de aceea recomandăm gama premium pentru modul în care sunt întărite arcadele. De asemenea, acestea pot fi folosite ca să se agațe planta de ele.
 3. Stâlpi – aceștia sunt gândiți ca se se îmbine perfect cu arcada. Astfel, arcada se fixează de stâlpi prin simplul montaj cu autoforante (fără sudură).
 4. Transversale (țeava pe lungul solarului) – pe acestea se va monta ulterior folia.
 5. Contrafixe (întăriturile solarului) – acestea asigură stabilitatea solarului la intemperii și se montează de obicei pe capetele acestuia.
 6. Poarta – puteți opta pentru porți duble sau pentru porți pe ambele părți. Acestea pot fi adăugate cu ușurință în pachetul dumneavoastră.