De ce este importantă

Înălțimea solarului

Înălțimea solarului este importantă pentru că determină înălțimea până la care va crește planta.

Cu cât o plantă este mai înaltă cu atât producția de legume vă fi mai eficientă și mai fructuoasă. La solariile profesionale înălțimea de la coamă (cel mai înalt punct al solarului)  ajunge chiar și la 4 metri. În general, piața de solarii “hobby” sau “family” este una mult sub standard, oferind de obicei solarii cu înălțimea de 2,8; 2,5; chiar și 2 metri în cele mai rele cazuri.

Principiul din spate este cel al pernei de aer cald—influențat de vremea de afară și de temperaturile ridicate din sezonul cald aerul ajunge la temperaturi nocive pentru plantă la partea de sus a solarului. O dată ce planta atinge linia imaginară a pernei de aer cald aceasta se arde la vârf și își oprește creșterea.

De ce este importantă

Lățimea solarului

Lățimea solarului determină numărul de rânduri de plante ce se pot forma în solar și implicit influențează și aria de la baza solarului. Astfel, prețurile pachetelor concepute de noi variază în funcție de ce lățime și lungime alegeți dumneavoastră. Lățimea solarului afectează și rezistența acestuia, tocmai de aceea începând cu 5 metri lățime e contraindicat să folosim țevi cu diametru mic sau cu grosimi mici pentru peretele țevii.

În trecut, cele mai multe comenzi au constat în pachete ce includeau lățimi de 4 și 5 metri, însă de anul acesta normalizam și opțiunile de 3 metri, precum și cele mai late de 6 metri. În general, o lățime mai mare presupune o manoperă mai complexă.

De ce este importantă

Lungimea solarului

Lungimea influențează împreună cu lățimea prețul solarului.

Noi calculăm distanța dintre arcade să fie de câte 2 metri, considerând că generează raportul optim calitate preț. Fiind un sistem modular pot fi adăugate oricâte tronsoane de arcadă doriți dumneavoastră rezultând astfel lungimi foarte mari fară ca structura de rezistență să fie afectată.

De asemenea puteți opta să cumpărați separat arcade în cazul în care doriți să le puneți mai dese decât varianta standard de 2 metri.
De ce sunt importante

Diametrul și grosimea țevilor

Diametrul și grosimea materialului din care este făcută țeava sunt extrem de importante – dimensiunea lor determină rezistența solarului.

Degeaba arată solarul frumos dacă e făcut cu țeavă de 0,7mm / 1,2mm / 1,5mm grosimea peretelui. Tragem un semnal de alarmă în atenția dumneavoastră și vă rugăm să întrebați grosimea țevii înainte să vă achiziționați un solar – recomandat este ca țeava să fie de minimum 2mm grosime în carne pentru rezistență la intemperii și alți factori de mediu din România. De asemnea, diametrul țevii pentru aracadă trebuie să fie de minimum 3/4 țoli (2,7cm).

La noi găsiți țeavă de la standardul minim până la opțiuni mai rezistente și de durată.

Care este diferența dintre

Țeava zincată și țeava neagră

Țeava zincată este țeava neagră care a trecut printr-un tratament chimic conceput pentru a oferi o rezistență de lungă durată. În mod natural, fierul are tendința să se degradeze ca rezultat al acțiunii factorilor externi. În cazul metalului, principalul semn al degradării este rugina. Aceasta poate fi prezentă doar la suprafață în prima fază, iar ulterior procesul de ruginire poate ajunge să acapareze și esența fierului rezultând pierderea calităților materialului.

Zincul este o componentă chimică cu proprietatea de a proteja metalul de rugină. Procesul este unul relativ simplu, țeava neagră este introdusă într-o baie de zinc ținut la o anumită temperatură (zincare termică). În urma acestei proceduri, zincul este absorbit de metal — acesta formează pe exteriorul cât și pe interiorul țevii un strat de protectie. Timpul de rezistență la factorii corozivi este de aproximativ 10 ani, iar în funcție de calitatea procesului, protecția poate să ajungă chiar și până la 20 de ani. Ulterior va apărea rugina.

La noi găsiți atât țeavă zincată cât și țeavă neagră.
Cu ce beneficii vine

Țeava zincată

1. Creează un mediu mai sănătos pentru plantă, păstrând aerul curat și ferit de particulele de rugină care îi pot afecta creșterea sau rodul.

2. Țeavă zincată are proprietatea de a păstra folia pe o perioadă mult mai lungă de timp datorită rezistenței sale la factorii corozivi. Particulele de rugină sunt cele care participă la degradarea foliei.

3. Țeava neagră va trebui vopsită pentru a-i crește durata de viață, fapt care va presupune un efort considerabil din partea clientului.

4. În ceea ce privește țeava neagră, chiar dacă aceasta este vopsită, se încălzește mai mult decât o țeavă zincată și arde folia, scăzând astfel durata de viață a foliei.

5. Un aspect negativ este că zincul se sudează mai greu, aspect ce nu ne privește direct pentru că noi încercăm să evităm sudura încă din faza conceptuală – produsul nostru se montează cu autoforante, fără să necesite sudură.

Totul este gândit să se îmbine perfect

Părțile componente ale solarului

Care sunt părțile componente ale solarului?

1. Arcade – aspectul acestora diferă în funcție de lățime solarului și de gama pe care o alegeți.

2. Contravântuiri (țevile care întăresc arcadele în interiorul structurii) – extrem de importante pentru rezistența solarului, tocmai de aceea recomandăm gama premium pentru modul în care sunt întărite arcadele. De asemenea, acestea pot fi folosite ca să se agațe planta de ele.

3. Stâlpi – aceștia sunt gândiți ca se se îmbine perfect cu arcada. Astfel, arcada se fixează de stâlpi prin simplul montaj cu autoforante (fără sudură).

4. Transversale (țeava pe lungul solarului) – pe acestea se va monta ulterior folia.

5. Contrafixe (întăriturile solarului) – acestea asigură stabilitatea solarului la intemperii și se montează de obicei pe capetele acestuia.

6. Poarta – puteți opta pentru porți duble sau pentru porți pe ambele părți. Acestea pot fi adăugate cu ușurință în pachetul dumneavoastră.
De ce sunt cele mai eficiente

Aerisirile laterale

Aerisirile sunt de doua feluri, aerisile de pe laterale care se folosesc pe lungimea pereților laterali și aerisirile de pe capete care se leagă în partea de sus a pereților din fața și din spatele solarului.

Ambele au rolul de a diminua temperatura ridicată din timpul zilei, perna de aer cald se formează în două straturi, cea de la nivelul pereților unde se află plantele și stratul care începe de la punctul în care intră arcadele în stâlpi - acesta se încălzește mai tare.

Aerisirile laterale sunt gândite ca să asigure o temperatură optimă la nivelul plantelor, acolo unde se află punctul de interes. De asemenea, este util că ele păstrează la temperaturi mari și perna de aer cald de la nivelul arcadelor. Astfel, atunci când vine noaptea și aerul se răcește afară trecerea de la cald la frig se face mult mai lent și asta este foarte sănătos plentru plantă.

Aerisirile de pe capete se montează doar la nivelul arcadelor și nu reușesc să mai păstreze perna de aer cald de la partea de sus intactă, astfel ele vin cu dezavantajul că trecerea de la cald la frig se face repede și nu ajută planta.

Oxigenarea este un alt aspect important Puteți observa diferențele uitându-vă la un solar cu aerisire exclusive pe capete, plantele din centru sunt mai puțin dezvoltate față de cele de lângă aerisire. Aspect de care nu ne lovim la aerisile laterale.

După ce criterii alegem

Folia

Dacă nu dispuneți de un buget foarte mare, ați fi tentat să alegeți o folie mai ieftină. Ne pare rău dacă vă dezamăgim, dar în timp această alegere vă va da bătăi de cap și veți ajunge să cheltuiți mai mult.

Foliile ieftine nu asigură protecție împotriva razelor ultraviolete care pot afecta planta și fructele ei, iar schimbarea acesteia costa uneori mai mult decât folia. Practic, rodul muncii dumneavoastră cu același efort depus este unul cu rezultate mici pentru că nu ați ales folia potrivită.

Atunci când alegeți folia, asigurați-vă că aceasta este una de calitate. Foliile noastre sunt tratate UV, fapt care le asigură rezistență în fața radiațiilor ultraviolete, conțin IR (Infrared Reflection), un aditiv care reflectă razele UV emise de pământ după ce soarele apune, pentru ca temperatura din interior să se păstreze o perioada mai îndelungată. De asemenea, au grad de transparență optim pentru ca plantele dumneavoastră să aibă parte de lumină suficientă și un grad de difuzie optim.

Acestea sunt doar două tratamente explicate, foliile noastre dispun de mai mult de atât (UV, EVA, IR, AC, AF, AD, AV) și vin însoțite și de un certificate de conformitate care asigură calitatea brandurilor cu care colaborăm.

Noi ne-am gândit la toate aspectele!

O să vă doriți să folosiți toată suprafața solarului atunci când cultivați în el. Noi ne-am gândit la problema asta și am conceput pereți drepți pe lateral spre deosebire, astfel optimizăm spațiul dumneavoastră.

E posibil să vă doriți să intrați cu roaba sau cu motocultorul în solar. Majoritatea au lățimi de până într-un metru și tocmai de aceea noi am gândit lățimea porții de un metru, dacă vreți spațiu mai mare, puteți achiziționa poartă dublă cu doi metri lățime, atât pe fața și pe spatele solarului.

Atunci când faceți o achiziție, de multe ori sunteți asigurat că solarul pe care îl veți primi vă garantează culturi perfecte. Apoi, realizați că plantele dumneavoastră nu cresc așa cum v-ați fi așteptat. De ce se întâmplă asta? Ei bine, așa cum ați văzut, criteriile sunt numeroase. Noi am încercat să vă arătăm în această pagină mare parte din ce presupune să aveți un solar în adevăratul sens al cuvântului, dacă v-am convins intrați și comandați-vă și dumneavoastră unul optimizat pentru culturi bogate și confort sporit.